dimarts, 27 d’agost del 2024

MOSSÈN SEBASTIÀ MESQUIDA, FEMATER DE DÉU


Tot engolint-me la desolació, per atorrentar el diluvi de sentiments i vivències, començaré pel títol.

Mossèn Sebastià Mesquida i Sureda perseverà inscrit a la llista de preveres i de professors emèrits de teologia a la Facultat de Ciències de la Religió fins després de la mort. Una volta que es guanyà la vida agranant carrers mai més cobrà un sol cèntim de l’església ni del CETEM.

Femater, el títol de noblesa proletària, se l’atorgà ell en persona escrivint una columna periodística amb el nom de «Gazeta d’un femater». Amb quinze anys netejant a consciència el barri del Camp Rodó s’havia guanyat la dignitat a pols. Gaseta era per a ell talment una insinuació mironiana. Les seves gasetades podrien haver esmenat les Floretes de Sant Francesc.

Tanmateix, les úniques flors que coneixia el llaurador dels aspres costers artanencs eren les lul·lianes flors de card marià. No debades el seu primer premi i el seu primer llibre fou «Valor intemporal», sobre la biografia de Ramon Llull.

Com demostra en els seus llibres «El déu possible» i «En nom de Déu? En nom de l’home?» el petit gegant, encapirotat a cavar «un pou» al desert de l’Evangeli, no s’enreda multiplicant els pans i els peixos. Revestit de la capa pluvial d’escombraire d’Emaya es ficà al Santuari i mirant fit a fit el sagrat monstre de les religions li desafia tots els principis. Trencà els ídols i salvà els homes essencials.

La vida em feu l’immens regal de coincidir amb Sebastià Mesquida a La Sapiència. El temps fou curt: dos anys. Ambdós lluíem uns ànims crescuts. Jo, 21 anys, ja era clergue. Ell, 26, acabava d’aprovar cinc cursos de llatí en un sol any.

S’ha d’haver conviscut intensament amb un home madur, com el pagès comptable de Son Moll, per creure que els somnis de la Humanitat són possibles. Vivia. Deixava viure, però sobretot donava bons viures. Un dia em confessà que la seva consciència enregistrava les seves passes des dels 10 mesos. «Record com m’avorria, fermat al balancinet de fons foradat, fent passar les pilotetes enfilades d’un cap a l’altre. Des d’aleshores no he deixat de pensar».

Vet ací l’encarnació del principi de Descartes: «pens, aleshores existesc». Vet ací la síntesi d’una de les persones més cabals i conseqüents que ha fruitat el poble de Mallorca aquest darrer segle.

Sebastià Mesquida es passà 91 any donant voltes als seus pensaments, batent amb carretó de pedra viva les meses de la Terra. Així, en majúscula. La Terra. Voltes i més voltes i més voltes. Dels seus llibres n’he llegit 3 i 4 versions abans de donar-los per acabats. En literatura el déu de les seves escriptures era Albert Camus. No tant sols l’escriptor, sinó la seva peripècia vital.

Estava tant preocupat en no influir en res ni per res als lectors que a la darrera novel·la, «La pluja», gairebé suprimeix l’acció. Tot el temps plou. A l’hora de fer-li avinent la seva gosadia em respongué: “Així cadascú podrà obrir el seu propi paraigua”.

Quan vaig demanar-li per què es ficava a femater vaig esperar el sermó de la muntanya. Tenia dret a fer-me’l. Només respongué: «vull sentir-me un home ras. Vull que quan entri a un bar ningú se senti marginat».

Aquesta elecció de vida, lluny de convertir-lo en un contemplatiu germanet de Foucauld, el va empènyer cap a la participació activa en la lluita Així va pertànyer al comitè d’empresa dels fematers i acompanyà als drogoaddictes d’El Refugi moltes de nits, convertint amb la seva serenitat les mogudes en converses.

Els estels amb llum pròpia, tot i apagar-se, segueixen brodant el cel amb un caliuet encés. Mossèn Sebastià Mesquida i Sureda és l’astre amb més llum pròpia que he destriat al nostre firmament.

Déu impossible, donau-nos per a ell el repòs etern i per a nosaltres la seva llum perpètua.


dimarts, 13 d’agost del 2024

L’ESCÀNDOL DE L’ABBÉ PIERRE AFUSELLA LA MEVA FE


Fins ara mateix el fundador dels Drapaires d’Emaús havia estat el meu ídol, el meu referent, el meu mestre, el meu profeta, el meu pare. El sentia tant pare que m’agermanava, per filosofia, per mística, per pràctica amb els seus fills, els Drapaires.


Per una trescada fortuïta vaig trepitjar la mina mortal. Estava tan enterrada que mai de la vida hauria sospitat que al camp del meu déu m’esperàs la bomba més brutal de la meva vida. Aquesta punyalada m’ha arribat a les entreteles de la confiança on l’estimera guarda el tresor més delicat de l’amor com és l’admiració pel mestre.

El trastorn ha anat més enllà de les facultats mentals, dels sentiments profunds, de la confiança vital, per envair la part somàtica. Literalment me mancava l'alè i el cor m'estellava. He estat a punt d’infart. Com sempre, m’han salvat els amics tutors, Jaume Mateu i Pep Ripoll. M’han recollit del barranc de la desesperació tot bressolant-me dins les seves delicadeses. M’he pres la confiança de citar el seus noms perquè els qui passau tanta pena per mi pugueu compartir amb ells aquest esglai de mort.

El factor desencadenant no podia ser més simple. Una amiga em regalà un llibret de l’Abbé Pierre amb el títol «Dios mio...¿por qué?», editat l’any 2006. La tapa, més que una portada, sembla un envitricollat pergamí de canonització amb els testimonis d’E. Miret Magdalena i de Fréderic Lenoir. La contraportada esdevé un volant de propaganda demagògica: «Fuerte y valiente, este libro ha provocado una conmoción en Francia, país donde se han vendido 150.000 ejemplares en diez días».

Feliç amb l’estampa del meu sant se’m va ocórrer mirar a internet la dada de defunció. Morí el 2007. Llegint l’última notícia, m’explotà la bomba.

Fa pocs mesos la Fundació de Drapaires d’Emaús, davant les revelacions d’abús sexual d’unes dones menors i majors de part del «pare dels pobres», encomanà una investigació. Els resultats són demolidors. Desoladors. La notícia la publicà el diari «Le Monde» dia 17 de juliol d’enguany, 2024. Qualifica els fets al llarg de molts d’anys «d’agressions» sexuals i d’abusos; d’actes de pederàstia. Cercau-ho vosaltres directament, per favor.

Abbé de merda. Cabró. Psicòpata. «Hipòcrita, raça d’escurçó, sepulcre emblanquinat, cec que guies altres cecs...». El Mestre sabia aporrinar millor que jo. Fill de la gran bèstia, m’has esmicolat.

Just després de l’explosió he sofert un atac de sinceritat, de despullament, de nuesa. Les consideracions dels meus tutors, com ara « tu has estat sincer sempre, no ens has amagat res, no tens cap secret », no m’han calmat.

El tro ha seguit ressonant cada cop més esglaiós.

M’he despullat, però no «ha bastat anar en pèl perquè ho sabessin», com diria Miquel À. Riera. No em conform que ho coneguin tot de mi, tot de tot. Vull que ho sàpiguen per mi. Tot allò que és meu ho vull mostrar amb les meves mans.

No basta despullar-me. Vull escorxar-me. Només existeix un animal mític en totes les religions del món que una volta escorxat segueix més viu que mai: la serp. Compliré l’Evangeli de Mateu 10, 12. Intentaré «ser astut com les serps i innocent com els coloms».

Desig, esper i reclam que tots els qui m’estimau m’ajudeu a no deixar femtes als racons de la meva pobre història.