dimecres, 25 de setembre del 2013

ELS ENCANTS, LA FIRA DE MARGINÀLIA

Quan hom troba una analogia aclaridora, exacta, gairebé perfecta, s’hi aferra com a una mala cosa.
Aquesta dèria agafà sant Pau quan descobrí la semblança de la comunitat cristiana amb el cos humà. No es cansava d’aplicar-la: “Formam -deia– el cos místic de Crist. Cada membre té el seu ofici i mèrit. Tots ens necessitam. Els ulls sense els peus no caminarien i els peus sense els ulls no sabrien per on andaregen.”
La tragèdia esdevé en una societat quan el cul fa de cara: ho emmerda tot. Aquest és el cas desesperant de l’impresident Bauzà.
Tal m’ha passat amb la visió de Marginàlia com una vila. Un poble més enmig dels altres pobles mallorquins.
A les llargues i massisses jornades dels Encants m’he fiançat en eixa referència per explicar el nostre comerç; petit i entranyable comerç de simple supervivència.
No m’he cansat de repetir, a tort i a dret, la meva troballa literària:
Marginàlia, com una vila autogestionada que és, i autosuficient que vol ser, celebra un mercat setmanal i una fira anual. Així ho tenen establert els altres pobles de Mallorca. Per exemple, el poble on vaig néixer té mercat cada dilluns i fira per Sant Jaume. Tothom sap que dimecres hi ha mercat a Sineu i que Inca converteix el mercat de cada dijous en la gran fira del Dijous Bo, un pic a l’any.
Així, a Marginàlia obrim el mercadet cada cap de setmana, divendres, dissabte i diumenge dematí, i tiram la casa per la finestra per celebrar la fira dels Encants el mes de setembre”.
Arribat en aquest punt, sintetitzava l'explicació per ajudar els distrets interlocutors, que gairebé eren tots: “Mercat, cada setmana. Fira cada any: els Encants”.
La singularitat és que tant el nostre mercat setmanal com la fira anual se celebren intra murs: no sortim al carrer per vendre, esperam que venguin a comprar a ca nostra.
Una altra originalitat del nostre comerç és la durada. Som amos
absoluts de l’espai i del temps. No hem de pagar impost per posar un trast a plaça perquè la plaça és nostra. Quant al temps, tenim tot el del món.
D’aquesta manera, tenim tres dies de mercat, cada cap de setmana, i 10 dies de fira cada any pel setembre. El comerç just –a nosaltres ens ve justíssim!– ha de donar les màximes facilitats als clients solidaris i solitaris.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada