dimarts, 3 de desembre del 2013

VALENTES DENÚNCIES DEL PAPA FRANCESC


El Papa Francesc ha fet pública la seva primera carta pastoral, amb tota la categoria i càrrega de les clàssiques encícliques amb el títol de "Evangelii gaudium", el goig de l'Evangeli.
El capítol 11, "crisi del compromís comunitari", impacta per la claredat i el coratge de la denúncia. L'apartat 53 constitueix per mi un vertader tresor tant pel contingut, sagnant i profund, com per l'expressió, directa i contundent.
Voldria compartir sencer el cop d'aquesta galtada. He trobat el text complet del document a internet. L'he traduït, gairebé literalment, del castellà:
"Així com el manament de no matar clava una fita clara per assegurar el valor de la vida humana, avui hem de clamar: “No a Una economia de l'exclusió i de la iniquitat". Aquesta economia mata. No pot ser que no sigui notícia que un vell, tirat al carrer, mori de fred i que ho sigui la baixada de dos punts a la borsa. Això és EXCLUSIÓ.
No es pot tolerar ni un minut més que es tiri menjar mentre hi
ha gent que passa fam.
Això és iniquitat.
Avui tot entra en el joc de la competitivitat i de la llei del més fort, on el poderós devora el més dèbil. Com a conseqüència d'aquesta situació, grans masses de població es troben excloses i marginades: sense feina, sense horitzons, sense sortides.
L'home es considera a si mateix com un bé de consum, que es pot usar i llavors tirar.
Hem inaugurat la cultura de la "supressió". Per afegitó, eixa cultura es propaga. No es tracta simplement del fenomen de l'explotació i de l'opressió. És quelcom nou. Amb la marginació resta afectada, en la seva mateixa arrel, la pertinença a la societat en la qual es viu. No és ni a baix ni a la perifèria, és fet no res, sense poder. Queda fora. Així, els exclosos no són explotats: són rebutjats, tirats talment sobres".
Gràcies, bon pare, per denunciar aquesta sagnant realitat
nostra. Els marginats no existim.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada