dimecres, 20 de novembre del 2013

UN SOL PUNT DE PROGRAMA


Hi ha esdeveniments de cantonada. Són aquells que fan girar la direcció. Tot i semblar que tot segueix igual, com abans, com sempre, mai les coses tornen a ser com eren. Per bé o per mal –l’ètica depèn de la mirada- els signes del temps i fins i tot el mateix temps, es transformen.
Aquests canvis profunds, radicals, irreversibles es donen en les persones. Si sobrevius al xoc, la teva vida es capgira. El cop de gràcia pot tenir molts de noms i és diferent per cada cas i circumstància. Et converteixes en un altre. Però també aquestes revolucions arriben als pobles.
Els inicis del segle XXI ens han arribat mesells d’aquests signes transformadors. Repassem la llista més evident i palpable: primaveres àrabs a tota la franja mediterrània; moviment dels indignats; clamor de la via catalana pel dret a decidir la independència de Catalunya... Però gràcies als bons fats de la història, aquí a ca nostra, hem experimentat també aquests senyals de canvi. Mai de mai podrà esborrar-se dels nostres annals de poble aquell emocionant 29 de setembre a les sis de la tarda quan el poble de Mallorca mostrà cara per les seves sagrades llibertats.
Aquests esdeveniments es converteixen en punts definitius de referència i en jutges de les actuacions de totes i cada una de les institucions que es proclamen servidores del bé del poble. D’ara endavant, o escoltes la veu de la gent i mires d’aconseguir les seves legítimes demandes, o pots retirar la teva paradeta del mercat. Parl de totes les institucions sense cap excepció. Val a dir esglésies, congregacions, sindicats, associacions de tot tipus. Però em referesc sobretot i de forma especial als partits polítics.
En aquests moments, els partits poden acomiadar els assessors d’imatge, els estrategs de campanyes, els redactors de propostes, per presentar-se a les eleccions despullats de cos, ànima i comptes corrents, amb un sol punt de programa.
El polític de debò s’ha de passar la precampanya, la campanya i tota la cerimònia electoral repetint a tots els nivells i amb tots els tons un sol jurament:
-Puc prometre i promet que escoltaré la veu majoritària del meu poble i que me jugaré el càrrec per fer complir les seves justes reclamacions.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada