diumenge, 15 de setembre del 2013

L'ENCANTERI DELS ENCANTS


Mentre només estimes, no passa res. Pots dominar la situació. No extravies el senderi. Ets amo i senyor dels teus sentiments i, per la mateixa cosa, de les teves reaccions. L'amor és, al cap i a la fi, un acte racional. Hom estima des de la intel·ligència, la comprensió i la justícia. Tant és així que l'amor constitueix el vertader i únic equilibri de la humanitat.
Però quan t'enamores, estàs perdut. El camí més curt és allargar-hi el coll i donar-te per mort. Guillotinat! Degollat! Ningú mai ha pogut endevinar el com i el per què de l'enamorament. Només sabem que és una mena de bruixeria. El resultat ineludible d'un encanteri.
Tanta enrevolteria matinera -encara no aguaita l'alba- per confessar que estic enamorat. Els Encants m'han fet prendre consciencia clara, evident, indefugible de la meva follia. Com diria lo foll Ramon, l'amor cec i encès et situa en un estat de perpetua follia.
Estic enamorat de Can Gazà, val a dir dels homes, dels camarades d'equip, de les cases -Sa Casa Llarga forma part bessona de Can Gazà- i del sistema d'autogestió. Ho explicava a un periodista: "la cosa singular dels Encants és que no són uns senyors que fan un mercadet a favor dels pobres. Aquí som els pobres que miram de cercar-nos les
faves que, injustament, el Govern ens
nega".
En el dia a dia de Can Gazà, costós i emprenyatívol, els homes es fan estimar. Quan vius amb ells intensament tot es resol amb tendresa. Una tendresa que sovint esdevé compassió i llàstima. Sempre arribes a la mateixa conclusió: "si jo hagués estat en el seu Iloc, ara seria molt pitjor que ells". Però en unes circumstàncies especials, embruixadisses com les dels Encants, t'adones, amb calfreds pel moll dels ossos, que els valents fills de santa mare, cabronassos, et tenen enamorat, encantat.
      El bessó fort dels Encants està format per nou homes i tres cooperants -quatre si m'hi comptau a mi- de Can Gazà. Tota l'altra tropa, que és nombrosa, amable i respectable, serveix de reforç i de suport. Aquesta dotzena de personetes s'estan comportant d'una manera tant generosa, responsable, entusiàstica, humil, efectiva i entranyable que em tenen, valents fills de puta, literalment enamorat, embruixat, encisat, encantant i perdut per a sempre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada