dimecres, 16 d’octubre del 2013

L’ARMA DE LA PROVOCACIÓ


Quan rest a les fosques, cosa que em passa sovint en aquests temps de negres turbulències, sent una necessitat urgent de cercar la llum dels referents de la humanitat.
Per mi, el sol de les clarividències és Jesús de Natzaret. El gran Mestre.
El defensor dels pobres mostrà una infinita misericòrdia envers els pecadors. No hi havia misèria humana que ell no comprengués. Però es mostrava aïrat, rabiós, fora de si quan es referia als fariseus. Arribà a insultar-los i a provocar-los de totes les formes i maneres: els blasmava davant les multituds tot xisclant-los: “Hipòcrites! Sepulcres emblanquinats, pulcres per fora i plens de podridura per de dins. Raça d'escurçons! Cecs que guiau a altres cecs fins a precipitar-los a l’abisme!”.
A voltes afegia accions violentes a les paraules. Com en aquella ocasió que expulsà els mercaders del Temple, clos sagrat dels fariseus, a cops de llendera, mentre tirava per terra les taules de canvi de les monedes estrangeres. Per als fariseus eren més sagrats els diners que les taules de la llei.
Altres pics els provocava la desesperació posant en evidència la seva doble moral.
Pagola, professor de teologia i exvicari general de Bilbao, explica en un llibre prohibit pel bisbe actual de la diòcesi basca, que aquestes escandaloses provocacions foren la causa principal de la condemna a mort del poeta de les benaurances.
Els fariseus d’aquell temps són els psicòpates d’avui i aquí. Blindats dins la hipocresia i la doble vida, maten amb traïdoria i fellonia l’ànima del poble.
Si els monstres nostres són de la mateixa encarnadura que els fariseus dels temps de Jesús, es fa urgent i necessari envestir-los amb les mateixes armes del Mestre. Hem d’insultar-los, provocar-los, desemmascarar-los, disposats a ser clavats en creu –un clau més no ens farà nosa– per tal de posar-los en evidència, de fer-los perdre els nervis, de sentir-se com feres encerclades enmig de dos focs.
Ens ho han demostrat els grans mestres de les revolucions pacífiques: l’arma més eficaç contra els psicòpates és la provocació. Brutal. Clamorosa. Pública. Demolidora.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada